Amur

Amur Biały
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Amur_bia%C5%82y

Amur biały (nazwa łacińska: Ctenopharyngodon idella, nazwa angielska: Grass Carp) – ryba ta pochodzi z Chin, w Polsce spotykana jest od niedawna. Amur został sprowadzony ze Związku Radzieckiego. Gatunek ten żywi się roślinnością wodną, co początkowo stanowiło problem dla wędkarzy. Później zaczęto stosować takie przynęty jak pomidory, marchew, ziemniaki, truskawki, czereśnie oraz śliwki z kompotu. Amur posiada dużą łuskę, srebrzyste boki i brunatny grzbiet. Amur może osiągnąć powyżej 1 metra długości i ważyć ponad 40 kg.

Amur występuje w stawach, jeziorach, zbiornikach retencyjnych i rzekach np. Wisła, Odra, Bug. Gatunek ten rozmnaża się przez sztuczne tarło. Amur lubi żerować w przybrzeżnej roślinności. Jest to ryba płochliwa, trudna do złapania. Ciepłe wieczory są najbardziej odpowiednią porą połowów Amura. Intensywne zanęcanie łowiska jest najlepszym rozwiązaniem.

Jako zasadę należy przyjąć, aby jako zanęty używać zawsze tego samego co ma być przynętą. Jeżeli łowimy na przykład na śliwki z kompotu, to należy wrzucić do wody jako zanętę około 30 do 40 śliwek. Do połowu Amura należy używać wytrzymałego wędziska, żyłki o grubości od 0,30 mm. Amur jest rybą, która charakteryzuje się gwałtowną walką, dlatego też na kołowrotku postarajmy się o więcej niż tylko 100 metrów żyłki. Amur lubi zrywać się do ucieczki i bardzo mocno walczy szczególnie w końcowej części holu.

Rekord polski: 39,20 kg, 132,00 cm